top of page

Opleidingen in dagtraject

Reeds meerdere jaren wordt de volledige opleiding goudsmid aangeboden in dagopleiding. De opleiding is bedoeld voor cursisten die eventueel reeds een secundair diploma bezitten en zich willen bekwamen in het beroep van goudsmid. Ook kandidaten zonder vooropleiding maar willen omscholen binnen de juwelensector zijn welkom. De volledige opleiding duurt twee jaar. De lessen worden gegeven gedurende 3 dagen per week (dinsdag, woensdag en donderdag) van 8.40u tot 16:30u. Naast de klassieke handvaardigheden van het beroep wordt er ook aandacht geschonken aan de hedendaagse productietechnieken die gebaseerd zijn op 3D computerdesign en 3D printen aangevuld met gieten van het juweel.

Opleiding Goudsmid

Opleiding Goudsmid 

(2-jarig dagtraject - di, wo, do)

Lesgevers: Ine Cornelissens, Mich Larivière, Luc Van den Broeck

Zet je liefde voor sieraden om in een sprankelende, uitdagende nieuwe carrière met de opleiding Goudsmid. Onze cursussen zijn een efficiënte manier om juwelen te leren ontwerpen, op een ambachtelijke manier te maken of te herstellen, of met gebruik van de nieuwste 3D technieken aan de slag te gaan. Ringen, oorbellen, hangers, armbanden en kettingen creëren, tekenen, graveren, zetten en herstellen. Alle specialisaties worden aangeboden.

 

Verfraai jou toekomst en volg bij ons de opleiding Goudsmid.


Bekijk hier enkele werken van onze cursisten


Vermits de opleiding modulair is, kan je de opleiding ook spreiden over een langere periode. Indien je reeds het deelcertificaat van één of meerder modules behaald hebt in avond- of dagopleiding kan je ook later in de opleiding nog instappen.

Klik  hier  voor meer informatie

Trajectbegeleiding: Mich Larivière, +32 489 12 75 73

Opleiding 3Design
3Design official a-level instructor
3Design laptop foto V11.jpg

Omwille van het gelimiteerd aantal deelnemers worden er elk jaar twee sessies ingericht.
De module 3Design (Computerdesign juwelen) is een onderdeel van het opleidingstraject 'Goudsmid', maar wordt in deze lessenreeks losstaand aangeboden aan professionele goudsmeden of geïnteresseerden.

Klik  hier  voor meer informatie

Opleiding 3Design - Computerdesign juwelen

 

(kort dagtraject - 9 lesdagen - ma)
Lesgever: Luc Van den Broeck

v12 fptp.png

Voor de moderne goudsmid en zeker voor de toekomstige goudsmid is het gebruik van CAD-software voor het uitwerken van zijn creaties onmisbaar.

 

Het aantal mogelijkheden dat deze techniek toevoegt aan het ontwerpen creëren van juwelen is van onschatbare waarde.

Het uitzonderlijke aan de 3Design-software waar op school mee gewerkt wordt is dat het speciaal ontworpen is voor de ambachtelijke goudsmid. 
Het is toegankelijk zonder een voorafgaande technische cad-, of informatica-opleiding. Er wordt niet met moeilijke commando's gewerkt, maar met eenvoudig te bedienen tool-iconen. Een volledig parametrische opbouw zorgt ervoor dat je werk steeds herwerkbaar en aanpasbaar blijft.

Juweelhersteller
Opleiding Juweelhersteller

 

(1-jarig dagtraject - ma)
Lesgever: Jeroen Ceuppens, Mich Larivière

Een juweel fascineert: de vorm, de lijn, de gebruikte materialen, de toegepaste technieken. Bovendien hebben juwelen bijna altijd ook een emotionele waarde.

Allemaal redenen om beschadigde kunstwerkjes te herstellen.

Dit willen we je leren in deze éénjarige (vervolmakings)opleiding. Er wordt voornamelijk aandacht besteed aan:

  • het professioneel uitvoeren van alle mogelijke juweelherstellingen

  • het inoefenen van werkschema’s die het inzicht in het herstellen van juwelen verduidelijken

  • het rationeel leren aanpakken van complexe werksituaties

Klik  hier  voor meer informatie

Graveren
Opleiding Graveren

 

(1-jarig dagtraject - za)
Lesgever: Joris Faes

Het graveren van juwelen is al van oudsher gekend en geliefd bij zowel de maker als de drager van allerhande juwelen. Deze artisanale versieringen aanbrengen vergt een goede beheersing van de techniek. Tijdens deze opleiding komen alle aspecten van deze edele techniek aan bod.

 

Een absolute must voor het personaliseren van je creaties.

Klein zetwerk
Opleiding Klein zetwerk

 

(1-jarig dagtraject - wo)
Lesgever: Joris Faes

pexels-tima-miroshnichenko-6263101.jpg
Als het gaat om het ontwerp van een juweel, staat diamant vaak centraal. Daarom is het erg belangrijk dat deze steen mooi en veilig in het sieraad wordt geplaatst.

De echte uitdaging is om ervoor te zorgen dat de edelsteen zo goed mogelijk tot zijn recht komt, zonder dat de zetting het ontwerp overheerst. Daarom is het diamantzetten een vaardigheid die je in de loop van de tijd onder de knie krijgt. 
Bij deze opleiding Klein zetwerk  komen vooral de zettechnieken aan bod die de goudsmid zelf zal uitvoeren in het eigen atelier. Eenvoudige grifzettingen, kastzettingen en verklopte zettingen komen hier aan bod.
precious-stones-processing_edited.jpg
Lesmomenten
lesmomenten/uurrooster
Lessen overdag: voormiddag start 8:40 u tot 12:20 u
                              namiddag start: 12:50 u tot 16:30 u
Extra foto's
Opleidingen in avondtraject
bottom of page