top of page

Opleidingen in avondtraject

 

Zet uw liefde voor sieraden om in een sprankelende, uitdagende nieuwe carrière met een opleiding juwelen. Onze cursusen zijn een efficiënte manier om juwelen te leren ontwerpen, op een ambachtelijke manier te maken of te herstellen, of met gebruik van de nieuwste 3D technieken aan de slag te gaan.
Voor iedereen wat wils, ringen, oorbellen, hangers, armbanden en kettingen creëren, tekenen, graveren, zetten en herstellen.

 

Verfraai uw toekomst en volg bij ons de opleiding Juwelen.

Opleidingsprofiel goudsmid

Goudsmeden (losse modules)

 

Lesgever: Jeroen Ceuppens, Joris Faes, Mich Larivière
 

Juwelen trekken je aan?  Misschien vind je dat er vaak persoonlijkheid aan ontbreekt en wil je wat meer dan het machinale uitzicht? Of misschien wil je vorm geven aan je eigen creaties? Of misschien wil je later in staat zijn juwelen te herstellen? Allemaal redenen om deze praktisch en theoretisch gerichte cursussen te beginnen.

 • Basis goudsmeden

 • Solderingen

 • Zettingen

 • Vormsmeden

 • Sluitingen

 • Vormgeving

 • Vervolmakingstechnieken

Juweeltekenen
(opleidingsduur: 1 schooljaar)

 

Lesgever: Luc Van den Broeck

 

Juwelen maken is een creatief beroep. Het is nog steeds de betrachting van elk, zichzelf respecterend goudsmid om zijn creaties zo origineel en uniek mogelijk te maken. Dit gaat automatisch gepaard met het voorstellen van eigen ideeën naar klanten toe. 

Het is in deze tijd meer dan ooit een noodzaak om efficiënt met werktijden om te gaan. Het tekenen van een juweelontwerp vraagt inderdaad de nodige aandacht en tijd, maar staat niet in evenredigheid met de tijd die zou verloren gaan indien een ontwerp niet voldoet aan de noden van de koper/klant, zodat de goudsmid de gevraagde aanpassingen moet maken, om niet te zeggen zijn werk volledig moet herdoen.

Goudsmeden
Juweeltekenen

Specialiteiten

Edelsteenzetter
Edelsteenzetter
(opleidingsduur: 3
 schooljaren)

 

Lesgevers: Luc Bleys & Joris Faes

 

Je bent geïntrigeerd door edelmetalen en edelstenen en je wilt zelf juwelen vervaardigen? Het edelsteenzetten is een belangrijke stap in de afwerking van een juweel. Edelsteenzetter is een opleiding die los staat van die van goudsmid, maar kennis van de basistechnieken is wel noodzakelijk.

In deze opleiding leer je:

 • veilig en milieu- en hygiëne- en welzijnsbewust werken met oog voor kwaliteit

 • werkzaamheden plannen en organiseren

 • de basistechnieken van het goudsmeden uitvoeren

 • de specifieke technieken van het edelsteenzetten

Wastechnieken
Verlorenwastechniek
(opleidingsduur:
1 schooljaar)

 

Lesgever: Erik Peersman, Mich Larivière

 

 

Een wassen model is een onderdeel van het verlorenwas-gietproces. In plaats van direct te werken in metaal, is het ontwerp gefabriceerd in was. Was heeft verschillende voordelen: de materialen zijn goedkoper en vergevingsgezind - als een correctie moet worden gemaakt, voeg je gewoon meer was toe. Ook sommige ontwerpen, sculpturale stukken zoals schedels, slangen, enz.,worden het best gemaakt met was die de flexibiliteit heeft om elke vorm die je maar kunt bedenken vorm te geven. Nadat het wassen model is voltooid, wordt het bedekt met gips. Hierna wordt de gips uitgebrand of "verloren". De leegte die achterblijft door de gesmolten was is de mal voor het gesmolten metaal bij het gieten. Ontdek meer over de verlorenwastechniek en volg deze onmisbare cursus.

Lesmomenten
lesmomenten/uurrooster
Lessen avond: start 18:25 u tot 22:05 u
Opleidingen in dagtraject
bottom of page